Členství v Jednotě bratrské

09.02.2013 18:42

Jak dnes rozumíme členství

 

Naši otcové ve staré Jednotě bratrské rozdělovali členskou základnu sborů na tři skupiny lidí:
- počínající
- prospívající
- k dokonalosti se nesoucí.

 

Navazujeme na tradice našich otců a i dnes dělíme členy v Jednotě bratrské do tří okruhů:
- přicházející
- zůstávající
- sloužící

 

Tyto okruhy nejsou kastováním lidí, ale v jistém slova smyslu charakterizují vztah jednotlivých lidí ke Kristu a zároveň také označují hloubku jejich zapojení v práci a službě Jednotě bratrské:

 

Přicházející - jsou lidé, kteří navštěvují nepravidelně naše sbory a účastní se aktivit a akcí, které pořádáme. Není pro nás důležité, jestli jsou věřící, nebo nevěřící a jak moc souhlasí s křesťanstvím. Naše akce využívají, protože jim vyhovují svým obsahem.

Zůstávající - jsou pravidelní návštěvníci našich sborů a aktivit, tedy lidé, kteří aktivně a pravidelně využívají naše duchovní i ostatní služby, žijí s námi v trvalém společenství nebo vztahu, podílejí se částečně i na spolupráci a mnozí dobrovolně podporují naši práci i finančně.

Sloužící - jsou lidé, kteří nejen využívají služby a aktivity sborů, ale na jejich tvorbě se sami aktivně podílejí. Lidé této skupiny jsou plně zapojeni v pastýřské péči sborů. Ve svých životech jsou vykazatelní, pravidelně se podílejí na financování sboru skrze dary a sbírky. Základním předpokladem pro Sloužící je plné poddání svého života Ježíši Kristu. Jen v jeho síle můžeme nejen sloužit druhým a finančně se podílet na této práci, ale činit to opravdu radostně.

 

Podle statistiky zroku 2009  má Jednota bratrská v České republice cca 33 500 lidí, kteří mezi nás přicházejí, cca 3 200 lidí, kteří zůstávají spolu s námi a cca 900 lidí, kteří jsou součástí JB a Zůstávajícím i Přicházejícím aktivně slouží.

 

—————

Zpět